Fundació Pere Tarrés  
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés
Inici | Castellano | Contacte | | Intranet

Programes per a infants i joves | Dinamització juvenil: casals/espais joves, PIJ, OJE i SIDCES

 

La dinamització juvenil l’entenem com el conjunt de programes/serveis que tenen com a objectiu comú  ajudar als joves d’entre 12 i 35 anys en el seu procés de desenvolupament personal. A banda, els diferents serveis, fomenten mitjançant activitats lúdiques i oci amb una vessant educativa, la participació lliure i voluntària des d’una perspectiva inclusiva d’igualtat, respecte, llibertat i pluralitat democràtica.  

Els casals/espai joves, Punts d’Informació Juvenil, Oficines Joves d’Emancipació i els SIDCES  faciliten els recursos necessaris per a desenvolupar les seves capacitats dels/les joves, promovent la seva autonomia, empoderant-los i vinculant-los al seu entorn i a la xarxa del territori, per a convertir-los/les en ciutadans/es de ple dret.

 

Exemples

Espai Jove el Remolí a Esplugues de Llobregat + Servei socioeducatiu i de detecció de situacions de risc al Can Vidalet, Esplugues de Llobregat

Projecte InterCanVi

(Inter)canvi és un projecte que  sorgeix de la necessitat d’intervenir amb els joves del barri amb la finalitat de diagnosticar de forma participada i implicada aquelles situacions que es donen en l’espai públic i en relació a llurs problemàtiques com a col·lectiu. A través d’un documental, un grup de joves amb el suport tècnic i educatiu d’un equip multiprofessional integrat per l’educador social dels serveis socials i els tècnics del Remolí (amb implicacions d’altres tècnics municipals, l’Esplai Can Vidalet...) reuniran totes aquelles veus i opinions del jovent i del teixit associatiu que recollirem en un documental que un grup de joves produiran. Aquest projecte a més, també compleix una funció socioeducativa per a alguns casos de joves de serveis socials en situació de vulnerabilitat social, risc social o dificultats i necessitats de caire relacional, que gaudiran d’un espai saludable on desenvolupar-se i aprendre amb d’altres joves de xarxes i cercles normalitzats.

Quim Framis i Amatllé  Pedagog i Educador Social  de Serveis Socials de Can Vidalet a Esplugues de Llobregat

Article a El Periodico

Vídeo promocional [Inter-CanVi]:

Remolí Productions us fa arribar en primícia el  vídeo de promoció del Taller de Cinema documental de Can Vidalet, protagonitzats per joves del barri.

 

Centre Juvenil El Satèl·lit Ajuntament de Montornès

Intervenció Socioeducativa

El Centre Juvenil Satèl·lit, és un espai dinamitzat com a punt de trobada i relació, que dóna resposta a les inquietuds i preocupacions dels joves, i que integra una oferta d’oci participatiu que provenen dels mateixos/es participants.

  

 

Espai Jove el Remolí a Esplugues de Llobregat

Espai Jove Can Puiggener a Sabadell

Oficina Jove d’Emancipació i Punt d’informació juvenil d’Esplugues de Llobregat

L’Oficina Jove d’Emancipació (OJE) és un equipament municipal de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat destinat a acollir els serveis per a l’emancipació juvenil que fan referència a l’habitatge, el treball, la salut, la formació, la cultura i la mobilitat, de manera que aquesta oficina esdevé un punt de referència pels joves d’Esplugues.

En l’OJE, s’ubica el Punt d’Informació Juvenil (PIJ), un servei públic , gratuït i especialitzat, que té com objectiu informar, orientar i assessorar els/les joves en relació a totes les seves necessitats i sobre la base de dos criteris fonamentals:

 • La singularitat de la informació adreçada als joves, tant en continguts i qüestions específiques, com en formats i presentacions, una informació que alhora cal que sigui objectiva, comprensiva i útil.
 • La diversitat del col·lectiu juvenil i, per tant, l’ampli ventall de demandes que cal satisfer atenent variables com ara l’origen social o cultural i molt especialment la franja d’edat.

 

Sales d'estudi nocturnes a Barcelona

Les sales d'estudi nocturnes són un servei de la Regidoria d'Adolescència i Joventut de l'Ajuntament de Barcelona en conveni amb els Districtes de la ciutat i el Consorci de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

De 21 a 1 h, les sales t'ofereixen un espai adequat per estudiar, concentrar-te en la lectura sense interrupcions, fer treballs, consultar diccionaris i enciclopèdies, fer fotocòpies, intercanviar llibres i apunts de classe, connectar-te a WiFi...

A les sales es programen activitats gratuïtes per aprendre i practicar idiomes:

 • Grups de conversa i d'intercanvi d'idiomes
  Als grups de conversa, un grup de persones es reuneixen per practicar un idioma concret.
  Als grups d'intercanvi d'idiomes, s'intercanvia la pràctica d'un idioma estranger amb el català o el castellà.
 • Tallers vinculats a la pràctica d'idiomes

Sis biblioteques de la ciutat acullen sales d'estudi nocturnes de dilluns a divendres de 21 a 1 h (excepte en vacances d'estiu):

 • Sala d'estudi nocturna Vapor Vell
 • Sala d'estudi nocturna Vila de Gràcia
 • Sala d'estudi nocturna Guinardó – Mercè Rodoreda
 • Sala d'estudi nocturna Ignasi Iglesias – Can Fabra
 • Sala d'estudi nocturna Sagrada Família
 • Sala d'estudi nocturna Poblenou – Manuel Arranz

 

SIDCES a Barcelona

La iniciativa, adreçada a estudiants de 12 a 16 anys, té com a objectius:

 • Apropar a nois i noies tota la informació que pugui ser del seu interès: opcions d'estudis desprès de l'ESO, instal·lacions per fer esport, qüestions vinculades a la salut jove o a la mobilitat estudiantil...
 • Fomentar la participació i l'associacionisme juvenil.

Coordinats amb els IES, els punts estan a càrrec d'un/a dinamitzador/a professional que atén les consultes dels i les noies o els deriva a d'altres recursos que els puguin ser d'utilitat.

Per exemple, s'informa a l'alumnat sobre què poden estudiar l'any vinent, com poden crear una associació o donar un cop de mà en la preparació de la festa major del seu barri, què han de fer si són delegats o delegades de classe, quins equipaments esportius municipals existeixen o quines entitats organitzen activitats per a joves (partides de rol, tallers de hip hop, concerts...).

Les preguntes es poden fer presencialment durant l'hora del pati o per correu electrònic.© Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte

Segueix-nos:

Facebook Fundació Pere Tarrés Twitter Fundació Pere Tarrés Youtube Fundació Pere Tarrés Flickr Fundació Pere Tarrés RSS Fundació Pere Tarrés Linkedin Fundació Pere Tarrés Slideshare Fundació Pere Tarrés Blog Fundació Pere Tarrés Instagram Fundació Pere TarrésFundació Pere Tarrés | Numància 149 - 151 | 08029 | Tel. 93 430 16 06 | Fax 93 419 62 68 | fundacio@peretarres.org