Fundació Pere Tarrés  
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés
Inici | Castellano | Contacte | | Intranet

Programes comunitaris i de mediació | Promoció de la participació social

 

Per promoció de participació social entenem l’impuls de processos participatius i comunitaris que pretenen generar ciutadania activa i compromesa amb la seva comunitat i entorn. Els processos de participació social s'impulsen en diferents territoris mitjançant diferents tipologies d'actuacions impulsades des dels governs municipals o autonòmics, centres educatius, fundacions o la xarxa comunitària.

Així doncs, des de la Fundació Pere Tarrés impulsem diferents tipologies de projectes que cerquen la promoció de la participació social:

  • Processos i Consells participatius.
  • Aprenentatge i Servei (APS).
  • Plans de Desenvolupament Comunitari (PDC)

 

Consell participatius

El Consells participatius  són òrgans consultius promoguts pels governs locals o autonòmics adreçats a consultar diferents temes a la ciutadania, a fi de què puguin elaborar propostes que es puguin implementar en el disseny de diferents polítiques públiques. Així, els consells ciutadans pretenen incorporar les visions i opinions de la ciutadania en les decisions polítiques, promovent ciutats participatives i inclusives, atenent a les necessitats del conjunt de la població.

Exemple:

Consell d'infants d'Esplugues

El Consell d’Infants és un òrgan de participació infantil de la ciutat, a través del quals es promou que els infants se sentin part activa de les ciutats, reflexionant, manifestant, debatent i decidint què volen i com volen que sigui el seu municipi.

El Consell d’Infants es planteja com un espai obert de debat, on els infants poden exposar les seves opinions i poden debatre totes les seves idees. De fet, el Consell d’Infants ha de permetre que els nens i nenes puguin aportar el seu punt de vista sobre la realitat del municipi i que des de l’Ajuntament es tingui en compte a l’hora de prendre decisions. D’aquesta manera els infants formen part activa de la ciutadania.

Els objectius principals que treballarem en el marc del Consell d'infants d'Esplugues són:

  • Aprenentatge de la ciutadania per part dels infants.
  • Generació de propostes en relació a un centre d'interès i una demanda proposada per la presidenta del Consell d'Infants i Alcaldessa de la ciutat.

Aprenentatge i Servei – APS

L'aprenentatge i Servei és una proposta educativa que es basa en l'aprenentatge i l'acció mitjançant un servei a la comunitat. D'aquesta manera, des de l'entorn educatiu es generen projectes que permeten aplicar els coneixements alhora que intervenir sobre les necessitats de l'entorn.

Exemple:

Joves Solidaris

Joves Solidaris impulsat per la Fundació Futbol Club Barcelona,  adreçat a nois i noies de 15 a 17 anys que pretén mostrar, principalment, al jovent la importància de l’esforç com a valor vital pel desenvolupament personal, col•lectiu i social, així com altres conceptes com són la pertinença a una comunitat, la solidaritat, el valor del grup, la consciència de poder fer quelcom i la recompensa emocional.

El Projecte, articulat en base al valor de l’esforç i a la solidaritat, té per objectiu ensenyar als joves a dur a terme un projecte solidari que mitjançant l’acció col•lectiva, permeti donar respostes a les necessitats de la comunitat local, de tal manera, que com a resultat del procés s’obtingui, l’apoderament dels joves com a subjectes actius i el reconeixement d’aquests, per part de la comunitat local.

Des de la Fundació Pere Tarrés hem dissenyat, coordinat, implementat i avaluat els tallers pedagògics en el marc del projecte, així com col•laborat en l'elaboració de seminaris dirigits als centres educatius i en els actes institucionals del projecte.

 

PDC

El impuls dels processos de desenvolupament comunitari (PDC) és una acció de govern iniciada al 1997, com a estratègia d’intervenció social i territorial que mitjançant la implicació, capacitació i participació de les persones cerca la generació de respostes comunitàries a les necessitats socials del barri amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida del conjunt de la població.

Els plans de desenvolupament comunitari són dinàmics i s’adapten i reinventen a la realitat social i a la conjuntura dels diferents moments. Alguns projectes de rellevància degut a l’actual realitat dels barris, són aquells que tenen per objectiu l’enfortiment de la cohesió social als barris mitjançant accions preventives que fomenten la inserció i la promoció de les persones enfortint i restablint els vincles socials i comunitaris. En aquest sentit, projectes destacables són els espais de criança compartida on pares i mares comparteixen amb altres les seves experiències i estratègies parentals, espais intergeneracionals de joc i de treballs als horts entre petits i grans, projectes que fomenten la identitat de barri, taules interculturals on es comparteixen percepcions, diferències i semblances entre cultures del barri, etc.

Exemple:

Gestió i coordinació dels Plans de Desenvolupament Comunitari de vivenda social

Des de l’àmbit de Programes Socieducatius de la Fundació Pere Tarrés hem coordinat i gestionat els plans de desenvolupament comunitari de la DGACC del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat. El treball desenvolupat ha anat adreçat a:

  • Promoure actuacions estratègiques i integrals que prioritzin la debilitació dels factors estructurals que generen processos d’exclusió social.
  • Impulsar actuacions preventives i d’inclusió social des d’una òptica comunitària i territorial per reforçar les xarxes familiars, socials i comunitàries, per reforçar la cohesió social.
  • Facilitar la creació del treball en xarxa, integrat, transversal i proper al territori entre tots els agents públics, privats i del tercer sector social.
  • Dissenyar processos i instruments participatius per garantir una forta implicació ciutadana en la configuració de les actuacions inclusives.


© Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte

Segueix-nos:

Facebook Fundació Pere Tarrés Twitter Fundació Pere Tarrés Youtube Fundació Pere Tarrés Flickr Fundació Pere Tarrés RSS Fundació Pere Tarrés Linkedin Fundació Pere Tarrés Slideshare Fundació Pere Tarrés Blog Fundació Pere Tarrés Instagram Fundació Pere TarrésFundació Pere Tarrés | Numància 149 - 151 | 08029 | Tel. 93 430 16 06 | Fax 93 419 62 68 | fundacio@peretarres.org