Fundació Pere Tarrés  
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés
Inici | Castellano | Contacte | | Intranet
Estàs a: Inici  > Administració  > Escoles Bressol  > Què fem

Escoles Bressol | Què fem

 

Actualment, l’FPT gestiona un total de 37 Escoles bressol, de manera integral 18 escoles bressol de titularitat municipal i dona suport a 19 més, totes amb un denominador comú: el projecte educatiu de centre.

Per tal de donar resposta a la demanda social, l’FPT vetlla per consolidar a cada escola una proposta fonamentada en una visió educativa global, plural i integradora i que parteix de l’entorn social i cultural en el qual s’ubica cada escola.

El projecte educatiu es vertebra a partir de tres grans eixos: els trets d’identitat que marquen la línia pedagògica del centre educatiu (qui som); els objectius generals i la metodologia (què pretenem i com ho desenvolupem); i l’estructura organitzativa.

Arran de l’experiència de la Fundació Pere Tarrés en la gestió d’escoles bressol, el curs 2009-2010 es va decidir, per part de l’equip pedagògic del Departament d’Escoles Bressol fer un tomb en l’orientació pedagògica de les escoles gestionades.

Aquest projecte innovador que es va engegar té el seu origen en les diferents tendències educatives que, poc a poc, es van obrint pas en l’atenció educativa a la primera infància. Les recerques cada vegada més sofisticades, gràcies al desenvolupament tecnològic, apunten cada vegada més la importància dels 3 primers anys de vida per el desenvolupament del cervell humà. Estudis de neuropediatria fan afirmacions que com a professionals de l’educació en aquesta franja d’edat ens fan interrogar sobre la nostra tasca diària a les escoles. Algunes d’aquestes afirmacions són:

  • “El primer any de vida és de gran importància per al desenvolupament cerebral; la manca d’una interacció de qualitat, això és, afectuosa, generadora de respostes i lúdica, produeix un cervell 20% o 30% més petit del normal per a la seva edat, ja que és l’experiència facilitada per una adequada interacció, la que influeix més significativament en l’establiment de connexions”
  • El cervell abasta, en els tres primers anys de vida, aproximadament els dos terços de la seva mida definitiva i evoluciona a un ritme molt més accelerat del que ho farà posteriorment, en aquest període l’aprenentatge emocional és el més important de tots i el seu impacte és molt profund.

D’altra banda, ens replantegem la funció de l’escola bressol com una extensió ascendent de la família en comptes d’una extensió descendent de l’escola primària. És a dir, l’escola bressol ha de ser un espai que doni seguretat i confiança als infants, un lloc en el que puguin desenvolupar les seves capacitats sensorials, motrius, emocionals, etc. I no é un lloc en el que haguem de preparar els infants per anar a l’escola primària, en aquest sentit, donem més importància al treball de les emocions que al treball dels conceptes, que es desenvoluparà posteriorment a l’escola infantil quan els infants estan madurativament preparats per interioritzar conceptes més abstractes.

En aquest sentit la proposta d’activitats que fem estan molt relacionades amb el món afectiu dels infants, constituït per la família, l’escola i el seu entorn més pròxim. Aquesta aposta educativa pretén canviar el “fer per fer”, en el que el que és important és la quantitat d’activitats que fan els infants amb l’activisme que això suposa i que moltes vegades provoca en ells agressivitat per l’estrès generat, per unes activitats centrades en els infants, és a dir, que aportin un valor pel seu desenvolupament; davant de cada proposta que els hi fem en hem de plantejar “Què aporta aquesta activitat a aquest nen o nena?”. Plantejar les activitats des d’aquest punt de vista ens permet tenir temps per mirar, per escoltar, per dedicar una estona a cada infant, cuidar-los, mostrar el nostre afecte.... En definitiva per atendre a cadascun com es mereix. Volem tenir a l’escola un clima adequat que faciliti i estimuli l’expressió dels infants, l’acceptació d’un mateix i les altres persones.

Per créixer els infants necessiten temps, respecte i tranquil·litat. Necessiten afecte, suport i llibertat per actuar, per adquirir confiança i per aprendre ells mateixos. La nostra feina com educadores consisteix en motivar la seva curiositat, permetre l’experimentació perquè descobreixin i gaudeixin de les seves activitats, valorar el seu esforç i els seus avenços. Els infants són els protagonistes del seu aprenentatge i desenvolupament i no les educadores planificant grans activitats, grans sortides que responen més a expectatives professionals que a les necessitats dels infants, el seu paper passa a un segon pla amb la funció de facilitar l’aprenentatge en primera persona de l’infant.

Aquest nou plantejament com a FPT que després dels anys posant-lo en pràctica, ja forma part del projecte educatiu de totes les nostres escoles, ens ho prenem com una responsabilitat pensant en el futur dels nostres infants.

 

Suport Educatiu a Escoles Bressol Municipals

  • Suport educatiu a Escoles Bressol de Barcelona
  • Suport educatiu a Escoles Bressol de Sant Cugat del Vallès
  • Servei d’allargament municipal Barcelona

 

El Bressol d’estiu de Barcelona

El Bressol d’Estiu és una de les modalitats d’activitat d’estiu que s’inclou dins la “Campanya d’activitats de vacances d’estiu” promoguda pels diferents districtes de l’Ajuntament de Barcelona durant la segona quinzena del mes de juliol per infants escolaritzats de 0 a 3 anys.

Té com a objectiu, donar resposta a la necessitat de conciliació de la vida personal i laboral de les famílies.

El Bressol d’Estiu, està gestionat per la Fundació Pere Tarrés i organitzat conjuntament amb l’AMPA de l’Escola Bressol Municipal que ho demani.

La Fundació Pere Tarrés és una associació sense afany de lucre orientada a atendre les demandes de les famílies a nivell educatiu, participant activament en la programació i posada en marxa de les activitats d’estiu a les escoles bressol.

 

Minuts menuts

És un servei d’acollida d’infants de 4 mesos a 3 anys que s’ha posat en marxa conjuntament amb l’Ajuntament d’Esplugues per donar temps personal a les famílies. El programa està concebut com un espai de respir, on les famílies poden deixar els seus fills en cas de necessitat, si han de fer alguna gestió o portar a terme alguna activitat que sigui incompatible amb la cura de l’infant.

 

Espais Familiars

Els Espais familiars, són serveis d’atenció a les famílies amb infants de 0 a 3 anys que ofereixen el suport a la criança i educació dels fills i filles. Estan centrats en els infants i orientats a les famílies.
La seva finalitat és incidir en la millora de la qualitat de vida dels infants, promoure els seus drets i vetllar per les seves necessitats per mitjà d’uns espais de trobada entre les famílies i els infants, mitjançant la intervenció de professionals experts. Es donen en ells múltiples interaccions: l’adult amb el seu infant, l’adult amb l’altre adult, l’adult amb altres infants, adults i infants amb els professionals dels serveis, i els professionals entre ells.

 

Xerrades a les famílies

Des de l’Àmbit d’Escoles Bressol de la Fundació Pere Tarrés es realitzen diferents xerrades dirigides a les famílies, amb l’objectiu de fomentar la sensibilització en aquestes en relació a aspectes del desenvolupament dels seus infants. Es proposen xerrades vinculades amb temes d’interès comú en les famílies que tenen infants entre 0 i 3 anys.

Les diferents demandes són les següents:

  • Autoestima positiva: nens feliços, autònoms i reeixits.
  • Els límits en l’educació dels infants de 0 a 6 anys
  • Importància dels hàbits i les rutines en el desenvolupament dels infant

 

Jornada d’Escoles Bressol

Amb la intenció de crear una xarxa per compartir experiències i mètodes de treball, un cop l’any es realitza la trobada d’Escoles Bressol, on més d’un centenar d’educadors/es exposen diferents programes dels seus respectius centres.© Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte

Segueix-nos:

Facebook Fundació Pere Tarrés Twitter Fundació Pere Tarrés Youtube Fundació Pere Tarrés Flickr Fundació Pere Tarrés RSS Fundació Pere Tarrés Linkedin Fundació Pere Tarrés Slideshare Fundació Pere Tarrés Blog Fundació Pere Tarrés Instagram Fundació Pere TarrésFundació Pere Tarrés | Numància 149 - 151 | 08029 | Tel. 93 430 16 06 | Fax 93 419 62 68 | fundacio@peretarres.org